Beoordelingscriteria proeve van bekwaamheid 

08-07-2021

Beoordelingsdag op 18 september 2021 in Hoofddorp. 

Spannend.... om toch van mijn onzekerheid af te komen laat ik mijn werk beoordelen op 

18 september 2021 in Hoofddorp bij de Nederlands Verluchters- en Kalligrafengilde

Allereerst ga ik voor Leerling Kalligraaf. Wat houdt deze beoordeling allemaal in:

LEERLING KALLIGRAAF 

 Minimaal zes werkstukken, maximaal tien, in twee verschillende lettertypen, waarvan minimaal drie werkstukken per lettertype. 

 De gebruikte kapitalen of initialen (deze hoeven niet verlucht te zijn) moeten een evenwichtig geheel vormen met de tekst. 

 De kandidaat leerling kalligraaf wordt beoordeeld door drie gildebroeders die minstens gezel kalligraaf zijn. Wanneer slechts één lettertype aan de gestelde eisen voldoet ontvangt de kandidaat een deelcertificaat. Men kan alsnog leerling worden door binnen twee jaar het tweede deelcertificaat te behalen. 

Maar...... Ik ga toch proberen om voor de titel GEZEL KALLIGRAAF te gaan. Wat houdt deze beoordeling dan in:


GEZEL KALLIGRAAF 

 Minimaal negen, maximaal vijftien werkstukken in drie verschillende lettertypen uit verschillende tijdperken. Per lettertype moet minimaal drie werkstukken worden ingediend. 

 Van de kandidaat wordt verwacht dat er zorg is besteed aan een goede uitvoering van de lay-out, het juiste gebruik van kapitalen en / of initialen en de gebruikte materialen. De kandidaat gezel kalligraaf wordt beoordeeld door vier gildebroeders die minstens gezel kalligraaf zijn. De gezel kalligraaf mag een gildevignet met eigen monogram voeren. Afbeeldingen nodigen bezoekers uit om het blogbericht te openen. Het eerste plaatje van het bericht wordt automatisch als miniatuur van het blogbericht getoond. De juiste afbeelding in de miniatuurweergave kan het bericht attractiviteit verhogen. 


Spannend allemaal hoor. Ik heb inmiddels al veel werkstukken kunnen maken. Door de Corona is de beoordeling steeds uitgesteld dus tijd genoeg gehad om ze te maken. Ik heb de volgende geschriften uitgewerkt: Copperplate (met een Nikko-G nib en oblique geschreven en geleerd bij Studio Rosanne) het Gotische Textura (met een beitelpen geschreven) en het Romeinse  Unciaal schrift geschreven (ook met een beitelpen geschreven). Deze 2 geschriften geleerd via NHA. Maar omdat ik de Pointed Pen Uncial bij Barbara Close geleerd heb, ga ik dit schrift nu nog uitwerken. Pointed pen zegt het al… ook met een Principal Lf nib en oblique geschreven. Dit vind ik persoonlijk vele malen mooier…

Nikko-G nib met een mooie blauwe oblique
Nikko-G nib met een mooie blauwe oblique