Gildebroeder 

Ik mag de titel Leerling Kalligraaf dragen bij deNederlands Verluchters- en calligrafengilde

Och wat was het spannend op 18 september 2021.

De hele week al een beetje zenuwachtig maar dacht wel van :   

Mariëtte, doe normaal. Het is een hobby.....

In de morgen rond 11 uur gingen Henry en ik saampjes op weg naar Hoofddorp. Ik heb zelf autogereden om maar niet te zenuwachtig te worden. Dat hielp echt wel. Eenmaal aangekomen werden we hartelijk ontvangen door Kirsten en mochten we aanschuiven voor een lekker bakkie koffie. Rond 12:30 uur werd ik opgeroepen om mijn werk tentoon te stellen en gingen werd mijn werk beoordeeld. O.a. door Margreet Wanst en Rob Zwaans. Na een half uur kwamen ze weer naar buiten en werd ik allereerst gefeliciteerd door Anneke Brugman. Yes, een titel heb ik binnen maar welke gaat het worden: Leerling of Gezel.

Het is uiteindelijk toch leerling geworden waar ik natuur heel trots op ben. Mijn werk was nog niet tot in de puntjes perfect maar zat wel heel dicht tegen de titel Gezel aan. Met name het werk Pointed Pen Uncial dat ik via Barbara Close heb geleerd werd goed geprezen. (ben best wel trots om een online zoomles cursus te hebben gevolgd via Hong Kong en ook allemaal in het Engels). 

Ik kreeg mijn mooie bronzen gildepenning omgehangen en een uitnodiging om op 2 oktober de officiële buluitreiking bij te wonen. Gelukkig waren we net op tijd terug van onze vakantie voor de uitreiking van de bul in Ermelo.

Op 2 oktober ben ik alleen naar Ermelo gegaan. Ik zou daar mijn toenmalige NHA-medecursist Miriam de Bruin ontmoeten. Ook zij heeft haar titel leerling kalligraaf in ontvangst mogen nemen. Zo leuk. En wat voelde het geweldig om haar nu eens in het echt te ontmoeten. Of we al jaren vriendinnen waren. 

Deze morgen hebben we samen onze eerste vergadering meegemaakt. Koffie gedronken en ons werk weer uitgestald om te laten tonen aan bezoekers. 

Het thema op deze dag was trouwens Tiny...klein. We kregen daarom ook een mini glaasje drank met een mini koekje en een loepje. Hoe leuk was dat. 

In de loop van de morgen kwamen er nog 3 kandidaten bij die de bul in ontvangst kwamen nemen. Lizemijn Libgott, Ellen Bakker en Bernice Overbeek. Dit was zo leuk en gezellig. We zijn gewoon allemaal vriendinnen geworden. Hebben zelfs een app-groep gemaakt. 

Al met al een hele geslaagde en vooral gezellige dag. Leuk om op terug te kijken en over te praten met mijn medekalligrafen. 


En nu:   verder met oefenen om toch door te gaan voor de titel: Gezel

Ik blijf positief en ga weer lekker verder met Kalligraferen. 


Inmiddels (moment dat ik dit schrijf is het 13 oktober) heb ik mij in laten schrijven bij Scripta Kalligrafie in Badhoevedorp. Ik zal 8 x 1 zaterdag PER maand een dagcursus volgen. Spannend wat ik hier van op steek maar zal vast goed komen. Ter zijner tijd zal ik wel een werk laten tonen op Facebook of Instagram.Waarvan? Tja, goeie vraag toch? Ik hou van chique, netjes, geordend, georganiseerd, uitgestippeld. Dat probeer ik terug te laten komen in al mijn werk. Is het te zien? Ik denk het wel.

Ik weet het nog goed. Eind 2020 zat het zo te knagen bij mij... ik wil "bekend" worden met al het werk wat ik maak. Al geruime tijd maakte ik (vind ik zelf) de mooiste, chicste en origineelste kaartjes voor verjaardagen, geboorte of diploma. Maar ja, deze gingen meestal naar familie of vrienden. Zij weten onderhand wel hoe of wat...